Als huiseigenaar is het belangrijk om na te denken over de veiligheid in je huis. We weten allemaal dat rookmelders een must-have zijn, maar er is nog een ander essentieel item dat je in huis moet hebben – een brandblusser. Het is niet alleen een belangrijk hulpmiddel om branden snel en veilig te blussen, maar er een bij de hand hebben kan je ook gemoedsrust geven in de wetenschap dat jij en je gezin beschermd zijn.

De soorten brandblussers die je in huis moet hebben

Er zijn verschillende soorten brandblussers, dus het is belangrijk om het verschil ertussen te begrijpen en welke het beste is voor jouw huis. Het meest voorkomende type brandblusser is een klasse ABC brandblusser, die gebruikt kan worden voor het blussen van branden veroorzaakt door hout, papier, plastic, elektrische apparatuur, brandbare vloeistoffen zoals benzine of olie en bakolie (zoals die gebruikt wordt om te frituren). Het wordt aanbevolen dat je minstens één ABC-brandblusser in huis hebt.

EHBO-koffer-BHV

Een ander type brandblusser is de klasse K brandblusser. Dit type is speciaal ontworpen om branden te blussen die veroorzaakt worden door bakolie of vet van frituurpannen of fornuizen. Het is vooral belangrijk om dit type brandblusser te hebben als je vaak met olie kookt, omdat dit soort branden moeilijker te blussen kan zijn dan andere typen.

Tenslotte zijn er klasse D Co2 brandblussers die speciaal ontworpen zijn voor het blussen van branden veroorzaakt door brandbare metalen zoals magnesium of titanium. Dit soort branden vereist gespecialiseerde chemicaliën om goed en veilig te kunnen blussen, dus zorg ervoor dat je de juiste soort bij de hand hebt als je vaak met deze materialen werkt.

Een goede vuistregel bij het aanleggen van een voorraad brandblussers is ervoor te zorgen dat je tenminste één ABC-klasse en één K-klasse blusser in huis hebt. Op die manier ben je voorbereid op elk soort noodsituatie.

Het hebben van een paar goed geplaatste brandblussers rond je huis kan ervoor zorgen dat kleine brandjes geen grote rampen worden en de veiligheid van je gezin in gevaar brengen. Zorg er dus voor dat je de juiste blustoestellen inslaat – klasse ABC en klasse K – zodat je altijd voorbereid bent, wat voor soort noodsituatie zich ook voordoet! Immers, als het gaat om het beschermen van je huis tegen potentieel gevaar, is voorbereid zijn de sleutel!